Mládí

Kód: BA11543
Značka: Bärenreiter
495 Kč
Dodání do 28 dnů
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

(1854-1928)

Druh publikace: hlasy
Nástrojová skupina: Smyčcové nástroje
Obsazení / žánr: smyčcové kvarteto
Podrobné obsazení:
2 housle, viola, violoncello
Jazyk publikace: cz./eng./ger.

Úprava Kryštof Mařatka

  • Janáčkův mistrovský dechový sextet v přesvědčivém aranžmá pro smyčcové kvarteto
  • vítaný doplněk kvartetního repertoáru
  • předmluva (č/a/n) aranžéra Kryštofa Mařatky

Dva smyčcové kvartety Leoše Janáčka patří k nejžádanějším dílům kvartetního repertoáru 20. století. Český skladatel žijící ve Francii Kryštof Mařatka (nar. 1972) je velkým obdivovatelem Janáčka a pokusil se svou úpravou Janáčkova dechového sextetu Mládí rozšířit nabídku repertoáru pro smyčcová kvarteta.
Mistrovská skladba Janáčkova vrcholného období (1924) odráží jeho vzpomínky na vlastní dětství a mládí strávené v rodných Hukvaldech a v brněnském klášteře. Pregnanci dechů, které dodávají mistrovskému dílu zcela jedinečný ráz, dokázal Mařatka proměnit v barvy smyčců a postarat se tak o skladatelův třetí smyčcový kvartet.
U příležitosti provedení smyčcového kvartetu Mládí na závěrečném koncertě festivalu Moravský podzim 2017 v podání Janáčkova kvarteta Kryštof Mařatka o své úpravě sdělil:
Je to překvapivé, ale od znalců Janáčkova díla, a to nejen českých, ale i zahraničních, mám jen kladné ohlasy. Postupoval jsem totiž striktně v duchu Janáčkova stylu a nevynechal jsem ani jednu jeho notu. Podařilo se skloubit všech šest partů a vytvořit čtyři linie, které na sebe logicky navazují a vytvářejí dojem kompaktního kvarteta. Jsem přesvědčen, že kdyby to Janáček slyšel, že by mi to schválil. Dokonce se to kvartetním hráčům i dobře hraje. Nejprve kvartet provedlo Zemlinského kvarteto a poté Talichovo kvarteto. Ti to hráli v Anglii a vzbudili nadšení. Nyní ho nastudovalo i Janáčkovo kvarteto. (OperaPlus 28. 10. 2017, článek Karly Hofmannové)

Audio ukázky z CD Praga Digitals 2017, interpreti: Zemlinského kvarteto

Obsah: autor hudby / textu / skladba:
Janáček Leoš: I Allegro
Janáček Leoš: II Andante sostenuto
Janáček Leoš: III Vivace
Janáček Leoš: IV Allegro animato

Doplňkové parametry

Kategorie: Komorní hudba – Smyčce – Kvarteta, Janáček Leoš
Autor: Janáček Leoš
Vydavatel: Bärenreiter
ISMN: 979-0-2601-0850-9