Houslová knížka pro radost 2 aneb Začínáme ve 3. poloze

Kód: H8009
Značka: Bärenreiter
349 Kč
Skladem (2 ks)
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Většina houslových škol pro začátečníky se po značnou dobu omezuje na 1. polohu v přesvědčení, že je výhodné všechny prvky hry zvládnout nejprve v ní. Materiál shrnutý v houslových knížkách Evy Bublové, sestavený během mnoha let intenzivní práce autorky s malými houslisty, nabízí obohacení výuky o důležitý článek, kterým je osvojování hry ve 3. poloze od samého počátku studia. Tento metodický postup je z mnoha hledisek (zejména anatomického, motorického a psychomotorického) přirozenější a zdravější cestou k mnoha prvkům houslové techniky.

Materiál shrnutý v HOUSLOVÝCH KNÍŽKÁCH 1–5 nabízí variantu k metodice většiny houslových škol – osvojování hry ve 3. poloze od samého počátku studia. Tento postup je z řady hledisek přirozenější a zdravější cestou k mnoha prvkům houslové techniky. Knížky lze využít jak pro úplné začátečníky (jako samostatnou „houslovou školičku“), tak pro děti, které již hrají v 1. poloze (v kombinaci s jakoukoli školou). Autorka EVA BUBLOVÁ je absolventkou Pražské konzervatoře (JosefMicka) a Akademie múzických umění (Václav Snítil). Její dlouholetá pedagogická praxe se vyznačuje zejména přirozeným rozvíjením pohybových dovedností a úsilím o komplexnost hudebního vývoje dítěte.

KNÍŽKA 1 a 2

• Obsahuje materiál pro hru levé ruky ve 3. poloze na nejnižším stupni výuky. Originální metodou uvádí také do základů smyčcové techniky.

• Dbá důsledně o prolínání praktické hry s osvojováním teoretického minima.

• Kromě dovedností čistě technických, intonačních a zvukových se snaží položit základy k cítění fráze a dynamiky, rozvíjet emoce dítěte a probouzet fantazii.

• Žádá nejlépe stoprocentní hru zpaměti, poskytuje podněty ke stálému zpěvu z not.

• Pracuje s krátkými písničkami, říkadly nebo skladbičkami místo nezáživných cvičení.

• Ve spolupráci s ilustrátorkou dává dětem do rukou nejen „noty na hraní“, ale také inspiraci k hovorům o hudbě, k přemýšlení, k otázkám a hledání odpovědí.


Eva Bublová působí pedagogicky v Hudební škole hlavního města Prahy a na hudebním Gymnáziu Jana Nerudy v Praze. Je absolventkou Pražské konzervatoře (třída prof. Dr. Josefy Micky) a Akademie múzických umění (prof. Václav Snítil) a kurzů Michaila Vajmana a Zachara Brona. K celoživotním tématům její pedagogické práce patří především úsilí o komplexnost hudebního vývoje dítěte, o sepětí nástrojové praxe a hudební teorie a snaha o stálou přítomnost a soulad emocionální a racionální složky při hře (práce s krásou zvuku, s frázováním, dynamikou, stylem).

Odkaz na stránky: http://www.houslovaknizka.cz/

Doplňkové parametry

Kategorie: Housle – Školy a etudy, Bublová Eva
Autor: Bublová Eva
Vydavatel: Bärenreiter
Počet stran: 72
ISMN: 979-0-2601-0538-6