8 Invenzioni op. 45

Kód: H7993
Značka: Bärenreiter
499 Kč
Dodání do 14 dnů
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Nakladatelství Editio Bärenreiter Praha připravuje již od roku 1999 Souborné kritické vydání děl Miloslava Kabeláče (1. 8. 1908 - 17. 9. 1979). V rámci stého výročí narození skladatele byly vydány dva dnes již stálé repertoárové tituly, jak u nás, tak především v zahraničí, které doplní IV. řadu kritické edice - Osm invencí pro bicí nástroje a Otto ricercari pro bicí nástroje.

Cyklus Osm invencí, jedno z nejproslulejších Kabeláčových děl, vznikl v roce 1962 pro francouzský soubor Les Percussions de Strasbourg. Invence byly někdy spojovány s baletním provedením, což se stalo už při štrasburské premiéře. Kabeláč ovšem dával jednoznačně přednost koncertnímu, čistě instrumentálnímu provedení, jehož se pak ujaly i četné jiné soubory, mezi nimi záhy i Pražský soubor bicích nástrojů i další český soubor Dama-Dama.
Skladba je určena pro šest hráčů a velkou skupinu bicích nástrojů - nástrojové obsazení se větu od věty liší. Kabeláč zde používá novou proporční notaci v podobě, která je v podstatě jeho dílem. Osm částí zpracovává odlišné myšlenkové, formální, zvukové i rytmicko-metrické problémy, z celého cyklu vyznívají mimoevropské hudební inspirace.
Invence se hrají pro přehlednost vždy z partitury. Její nové kritické vydání s podrobným výkladem editora odpovídá autografu až na ojedinělé drobné odchylky, které autor provedl po premiéře díla do vydání v nakladatelství Panton (1966, 2. vyd. r. 1971).

Doplňkové parametry

Kategorie: Bicí – Ostatní noty
Autor: Kabeláč Miloslav
Vydavatel: Bärenreiter
ISMN: 979-0-2601-0441-9